Referentie interval -

Bilirubine, totaal

Referentie-interval
Serum + plasmaSerumPlasma
EenheidGeslachtLeeftijdAantalOnder grensBoven grensOnder grensBoven grensOnder grensBoven grens
umol/LM1-5279211
6-12835316
13-182005429
19+62721424
V1-5200210
6-12880316
13-183979322
19+91411319

De test bepaalt de totale hoeveelheid bilirubine in bloed. Bilirubine wordt gevormd bij de afbraak van rode bloedcellen.

Bilirubine wordt in de lever omgezet in zogeheten geconjugeerd bilirubine, dat via de darmen en de ontlasting het lichaam verlaat. De test meet de hoeveelheid bilirubine en geconjugeerd bilirubine in het bloed.

Bij pasgeborenen wordt bilirubine gemeten om de activiteit van de lever te meten. De lever is namelijk bij de geboorte nog niet helemaal actief. Deze leeftijdscategorie is niet meegenomen bij de NUMBER analyses vanwege onvoldoende inclusie van resultaten.

Er is een verschil in met name de bovengrens van bilirubine referentie-intervallen tussen mannen en vrouwen. Op volwassen leeftijd veranderd de bilirubine referentie-interval niet meer. 

Licht verhoogd:

Licht verhoogd bilirubine wordt gevonden bij pasgeborenen als de lever nog niet volledig actief is. Dit herstelt zich na enige dagen. Verder wordt een licht verhoogd bilirubine gevonden bij afbraak van rode bloedcellen (hemolytische anemie), infecties en bij (ernstige) blauwe plekken.

Sterk verhoogd:

Sterk verhoogd bilirubine (groter dan 250 tot 350 µmol/L, afhankelijk van de leeftijd van het kind) komt voor bij pasgeborenen als het langer duurt voordat de lever actief wordt of wanneer er verschil is in bloedgroep tussen moeder en kind. Wanneer het bilirubine zeer sterk verhoogd blijft, kan er schade aan de hersenen ontstaan. Om dit te voorkomen worden pasgeborenen vaak onder een UV-lamp gelegd.

Bij kinderen en volwassenen komen verhoogde bilirubinewaarden voor bij:

(bacteriële) ontsteking van de lever

leverkanker

schade aan het leverweefsel

blokkade tussen de lever en de gal

galstenen of galwegtumoren

alvleesklierkanker

bloedafbraak (hemolytische anemie)

transfusiereacties

langdurig gebruik van alcohol

geneesmiddelvergiftiging.

Ook worden er verhoogde waarden gevonden bij ziekten die ertoe leiden dat bilirubine niet goed gevormd of afgebroken wordt (syndroom van Gilbert, syndroom van Crigler-Najjar, syndroom van Rotor's en syndroom van Dubin-Johnson).